Acupunctuur en kruiden3

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een genezingsmethode die zich in de afgelopen eeuwen heeft ontwikkeld en ook nu veel kan betekenen voor de gezondheid. Volgens de acupunctuur stroomt qi (≈energie) door energiebanen (ook wel meridianen genoemd) die zich over het lichaam bevinden. Aandoeningen kunnen ontstaan als de energie in de meridianen stagneert, moeizaam stroomt of verzwakt is. In de acupunctuur worden zeer fijne naalden op het lichaam geplaatst om de energie in de meridianen weer goed te laten stromen en daarmee vitaliteit te geven. Op deze manier kan acupunctuur zowel aandoeningen helpen voorkomen als genezen. Het goed stromen van de energie helpt om zowel fysiek, emotioneel als geestelijk welzijn te ervaren.

Wat kunt u verwachten tijdens een acupunctuurbehandeling?

Aan het begin van de eerste behandeling krijgt u de gelegenheid om aan te geven waarvoor u een behandeling wenst en zal ik ook vragen stellen om meer inzicht te krijgen in de mogelijke klachten. Vervolgens vindt de algemene intake plaats om een duidelijk beeld van uw gezondheid te verkrijgen. Verder kijk ik naar uw tong en voel uw pols, aangezien de tong en pols informatie geven over de gesteldheid van de organen.

Na de intake neemt u plaats op de behandeltafel en plaats ik zeer fijne naalden op bepaalde punten op het lichaam. Aangezien deze naalden zeer fijn zijn, zult u normaal gesproken geen pijn ervaren. Dit draagt bij aan een ontspannen en aangename behandeling. Gemiddeld blijven naalden 20-30 minuten in het lichaam, waarna ze weer verwijderd worden.

Bij vervolgbehandelingen bespreken we eerst hoe u zich voelt en wat het verloop is van de klachten, waarna de behandeling plaatsvindt.

Tijdens een acupunctuurbehandeling kan ik indien nodig ook craniosacraaltechnieken of Tui Na (fysiotherapie afkomstig uit Oost-Azië) technieken toepassen om de genezing te bevorderen.

Kruiden

Chinese-herbsNaast acupunctuurbehandelingen zijn kruiden heel geschikt om herstel te bewerkstelligen. Kruiden kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld koorts te verlagen, meer energie te ervaren, minder pijn te voelen in het lichaam, spijsvertering en stoelgang te verbeteren. Kruidenrecepten worden specifiek voor uw conditie samengesteld. Over het algemeen worden kruiden 2-3 maal daags ingenomen voor de periode dat het nodig is. Kruiden kunnen in poedervorm worden voorgeschreven en opgelost in water worden opgedronken. Verder kunnen kruiden ook als pil of tablet worden voorgeschreven.

Praktijk voor genezing en welzijn – voor mens en dier